Ένα δαχτυλίδι σκοτεινής ύλης


Ένα τεράστιο δαχτυλίδι σκοτεινής ύλης το οποίο αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη για την ύπαρξη αυτών των τεράστιων ποσοτήτων της μυστηριώδους ύλης που κατοικεί στο σύμπαν, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Οι εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble Space Telescope της NASA επέτρεψαν στους αστρονόμους να εντοπίσουν αυτό το δαχτυλίδι της σκοτεινής ύλης, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη σύγκρουση δύο πολυπληθών σμηνών γαλαξιών που βρίσκονταν σε απόσταση 5 δις έτη φωτός μακριά από τη γη.

«Οι εικόνες αυτές αποτελούν την ισχυρότερη απόδειξη για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης», σχολιάζει ο αστρονόμος Myungkook James Jee από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης.
Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η σκοτεινή ύλη αποτελεί έως και το 85% της ύλης του σύμπαντος, όμως οι αποδείξεις για αυτή τη θεωρία ήταν αρκετά δύσκολο να αποκαλυφθούν έως και σήμερα.

Η σκοτεινή ύλη δεν είναι άμεσα ορατή. Δεν ακτινοβολεί ούτε αντανακλά φως, όμως οι αστρονόμοι αποφάνθηκαν για την ύπαρξη της στο εσωτερικό των γαλαξιών παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο η βαρύτητά της παραμορφώνει το φως που εκπέμπεται από μακρινούς γαλαξίες.
Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για την ακριβή σύστασή της όμως πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα σύνολο σωματιδίων.

Ο αστρονόμος Richard Massey από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

«Θα ήταν πραγματικά συναρπαστικό εάν κάτι τέτοιο ίσχυε. Όμως για την επιβεβαίωση της παραπάνω θεωρίας οι αστρονόμοι θα πρέπει να μελετήσουν και κάποιες ανεξάρτητες παρατηρήσεις που θα επαληθεύουν όλα τα προηγούμενα», σχολιάζει ο Massey.
Οι παλιότερες μετρήσεις από το τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψαν άλλη μια σύγκρουση ανάμεσα σε δυο γαλαξίες στην οποία όμως η σκοτεινή ύλη φάνηκε να έχει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά.
Οι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά στη νέα ανακάλυψη κατά τη διάρκεια της παρατήρησης της διανομής της σκοτεινής ύλης σε έναν γαλαξία που ονομάζεται Cl 0024+17.
Προσπαθώντας να δώσουν μια λογική εξήγηση για την γένεση αυτού του δαχτυλιδιού, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια παλιότερη μελέτη η οποία αποδεικνύει ότι ο γαλαξίας αυτός είχε συγκρουστεί με έναν άλλο πριν από περίπου 1 έως 2 δις χρόνια.

Ο «κυματισμός» της σκοτεινής ύλης
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν προσομοιώσεις αυτών των συγκρούσεων στον υπολογιστή. Σύμφωνα με την προσομοίωση κατά τη σύγκρουση γαλαξιών η σκοτεινή ύλη μεταπίπτει στο κέντρο του νεοσχηματιζόμενου γαλαξία και στη συνέχεια υποχωρεί από το κέντρο λόγω της επίδρασης της βαρύτητας.

«Η πρόσκρουση των δυο γαλαξιών δημιούργησε ένα κύμα σκοτεινής ύλης η οποία άφησε ευδιάκριτα ίχνη στους γύρω γαλαξίες», αναφέρει ο Jee.
«Είναι ακριβώς όπως όταν κοιτάζουμε τα χαλίκια στον βυθό μιας λίμνης με κυματισμούς στην επιφάνεια. Το σχήμα των βότσαλων φαίνεται να αλλάζει καθώς οι κυματισμοί τα διαπερνούν. Έτσι λοιπόν και οι γαλαξίες πίσω από το δαχτυλίδι δείχνουν να εμφανίζουν συνεχείς αλλαγές σε σχήμα λόγω της παρουσίας του», προσθέτει ο Jee.

Έχει ήδη ανιχνευθεί σκοτεινή ύλη σε άλλους γαλαξίες όμως οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ποτέ πριν δεν έχει παρατηρηθεί μια τόσο ευδιάκριτη δομή.

«Δεδομένου του ότι η σκοτεινή ύλη είναι η πιο διαδεδομένη ύλη στο σύμπαν δείχνει να είναι μάλλον απογοητευτικό το γεγονός ότι γνωρίζουμε τόσα λίγα πράγματα για αυτήν προς το παρόν», αναφέρει ο Massey.

Woodworking for Beginners - Full Guide (FREE Video + eBooks + Tools)