Πλησιάζει το νέο «Μπιγκ Μπανγκ»

«Η μεγάλη περιπέτεια όπου να 'ναι αρχίζει...». Με αυτά τα λόγια ο Ρόμπερτ Αϊμάρ, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN), προανήγγειλε το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Εκατό μέτρα κάτω από τη γη, μέσα σε ένα κυκλικό τούνελ μήκους 27 χιλιομέτρων -που αποτελείται από 1.200 υπεραγώγιμους μαγνήτες και ζυγίζει όσο πέντε υπερηχητικά Τζάμπο- ο άνθρωπος θα προσπαθήσει να... κοιτάξει στο μυαλό του Θεού τη στιγμή της Δημιουργίας.

Το τελευταίο κομμάτι του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) συναρμολογήθηκε πριν από λίγες μέρες. Κι αν όλα πάνε καλά, φέτος το καλοκαίρι στο εσωτερικό του θα διεξαχθεί το «πείραμα των πειραμάτων».

Η σύγκρουση πρωτονίων σε συνθήκες κενού θα αναπαραστήσει τα πρώτα χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη. Οι επιστήμονες περιμένουν να «δουν» επιτέλους το Μποζόνιο Χιγκς - το μυθικό κομμάτι ύλης που αποκαλείται και «σωματίδιο του Θεού», αφού καθορίζει την ύπαρξη της μάζας και τον συσχετισμό ύλης-αντιύλης στο Σύμπαν.

Ομως είναι προετοιμασμένοι και γι' άλλες εκπλήξεις. Οπως να παρατηρήσουν τα λεγόμενα «υπερσυμμετρικά» σωματίδια «νετραλίνο» και «σκουάρκ», που κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας. Τυχόν εντοπισμός τους θα ενισχύσει τη Θεωρία των Υπερχορδών και την ύπαρξη 11-16 διαστάσεων!

Ο εντοπισμός του «σωματιδίου Χιγκς» είναι τόσο δύσκολος, ώστε θα χρειαστούν 10 δισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων, για να καταγραφεί έστω κι ένα μποζόνιο, για εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.

Ομως, οι επιστήμονες λένε πως το πρόγραμμα αξίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ της δαπάνης του, αφού θα ανοίξει πρωτόγνωρους ορίζοντες στην ανθρώπινη γνώση.

Πηγή: Typos.com.cy

Woodworking for Beginners - Full Guide (FREE Video + eBooks + Tools)