Η ζωή στον Άρη ...απασχολεί αμερικανούς επιστήμονες..


Οι κλιματικές αλλαγές, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η ζωή στον Άρη και η εξερεύνηση της σελήνης περιλαμβάνονται στα θέματα του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει η Αμερικανική Ένωση για την Προαγωγή της Επιστήμης (AAAS) από μεθαύριο, Πέμπτη, στο Σαν Φρανσίσκο.

Δύο χιλιάδες εμπειρογνώμονες από 60 χώρες αναμένονται σε αυτή τη μεγάλη επιστημονική συνάντηση που αφορά όλες τις επιστήμες και στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση και διαφώτιση του κοινού, οι πολιτικές και οι έρευνες επιστημονικών και κοινωνικών θεμάτων.

Για τον πρόεδρο της AAAS, Τζον Χόλντρεν, καθηγητή περιβαλλοντικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το βασικό θέμα θα είναι "η επιστήμη και η τεχνολογία για τη διαρκή ανθρώπινη ευημερία σε αρμονία με το περιβάλλον".

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι συνέπειές της, καθώς και τα μέσα καταπολέμησης του προβλήματος, θα καταλάβουν σημαντική θέση στις τετραήμερες εργασίες (15 έως 19 Φεβρουαρίου) του φόρουμ, το σημαντικότερο του είδους στις ΗΠΑ.

Σε περισσότερες από 200 επιστημονικές συνεδριάσεις για τα θέματα αυτά, θα δημοσιοποιηθούν αρκετές μελέτες για τη σταδιακή εξαφάνιση των παγετώνων στον κόσμο.

Εργασίες για την ανάπτυξη της βιοενέργειας και της ηλιακής ενέργειας θα παρουσιαστούν καθώς και έρευνες για τεχνολογίες διαφύλαξης των υδάτινων πόρων και άρδευσης, ώστε να περιοριστεί η ερημοποίηση.

Στην ιατρική, συμπόσια θα αφιερωθούν στο ρόλο που παίζει το περιβάλλον στην παχυσαρκία, στις συνέπειες από τη χρήση ναρκωτικών στην εγκεφαλική λειτουργία καθώς και σε μια νέα προσέγγιση που διευκρινίζει πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος.

Έρευνες για τα έξυπνα τεχνητά μέλη που είναι συνδεδεμένα με το νευρικό σύστημα και επιτρέπουν την αποκατάσταση της όρασης ή τις λειτουργίες ενός τεχνητού μέλους, θα παρουσιαστούν με ενδιαφέρον, ύστερα και από τους χιλιάδες αμερικανούς στρατιώτες που έχουν ακρωτηριαστεί στο πόλεμο του Ιράκ.

Η ζωή στον Άρη, η εξερεύνηση της σελήνης και η εκμετάλλευση των πόρων της καθώς και το "κυνήγι" των αστεροειδών που μπορεί να συνιστούν απειλή για τη Γη, οι τρόποι για ν' αλλάξει η τροχιά τους θα αποτελέσουν το αντικείμενο αρκετών συνεδριάσεων.

Τέλος, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στο αυξανόμενο ενδιαφέρον, κυρίως των νέων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για τις ψευδοεπιστήμες όπως η αστρολογία σε βάρος της επιστημονικής μόρφωσης.

Μια συνεδρίαση θα αφιερωθεί στην εμφανή άνοδο στην Ευρώπη του κινήματος κατά της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου, ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στις ΗΠΑ εδώ και αρκετές δεκαετίες, ωστόσο καινούργιο στη Γηραιά 'Ηπειρο.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα παρέμβουν για το θέμα αυτό είναι ο νομπελίστας Στίβεν Τσου και ερευνητής στο εθνικό εργαστήριο του Μπέρκλεϊ, ο Λάρι Πέιτζ, συν-ιδρυτής του Google και η Σούζαν Σόλομον από την εθνική ωκεανογραφική και ατμοσφαιρική ένωση, πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας εργασίας που συνέταξε την τελευταία ανησυχητική έκθεση της διακυβερνητικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την εξέλιξη του κλίματος (Giec) που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε στο Παρίσι.
Πηγή: ΑΠΕ

Woodworking for Beginners - Full Guide (FREE Video + eBooks + Tools)