Λονδίνο: Ένα από τα μεγαλύτερα καλαμάρια του κόσμου βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά σε μεγάλο βάθος έξω από την Ιαπωνία. Οι εικόνες αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για ένα επιθετικό, ευκίνητο ζώο, που εκμπέμπει λάμψεις για να τυφλώσει τη λεία του, ή για να... ερωτοτροπήσει με το δόλωμα.
Το καλαμάρι Taningia danae ήταν μέχρι σήμερα γνωστό μόνο από υπολείμματά του που βρέθηκαν στο στομάχι φαλαινών φυσητήρων. Το τεράστιο κεφαλόποδο φτάνει σε μήκος τα 2,3 μέτρα και ζει σε βάθος από 240 έως 940 μέτρα.
Η ομάδα του Δρ. Τσουνέμι Κουμποντέρα από το Εθνικό Μουσείο Επιστημών στο Τόκιο κατάφερε να κινηματογραφήσει το καλαμάρι έξω από τα νησιά Ογκασαουάρα της Ιαπωνίας, προσελκύοντάς το με δολώματα και φθορίζουσες δάδες σε μέγεθος μολυβιού.
Δύο από τους οκτώ βραχίονες του ζώου φέρουν κηλίδες βιοφωτισμού, οι οποίες ονομάζονται φωτοφόρα. Το καλαμάρι βιντεοσκοπήθηκε να εκπέμπει βραχείς και παρατεταμένους φωτεινούς παλμούς καθώς επιτίθεται στη λεία του. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι χρησιμοποιεί τις λάμψεις για να τυφλώσει το θήραμα του ή για να μετρά αποστάσεις.
Όταν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ζευγάρι φθορίζουσες δάδες, η συμπεριφορά του κυνηγού έγινε πιο παράξενη -περιφερόταν γύρω από τα φώτα χωρίς να επιτίθεται, αναβοσβήνοντας τα φωτοφόρα με βραχείς παλμούς. Ίσως νόμιζε ότι οι λάμψεις προέρχονταν από ένα άλλο καλαμάρι και προσπαθούσε να ερωτοτροπήσει μαζί τους.
Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν όχι μόνο από το φωτεινό σόου μέσα στην άβυσσο, αλλά και από την ταχύτητα του T.danae. Νόμιζαν ότι τα μεγάλα καλαμάρια είναι γενικά νωθρά και δυσκίνητα, όμως το συγκεκριμένο ενήλικο ζώο μπορούσε να κολυμπά με ταχύτητα έως και 9 χλμ ανά ώρα. Είναι μια εντυπωσιακή επίδοση, δεδομένης της τεράστιας πίεσης του νερού σε αυτό το βάθος.
Ο Τσουνέμι Κουμποντέρα είχε άλλη μια πρωτιά το 2005, όταν κατάφερε να βιντεοσκοπήσει για πρώτη φορά το γιγάντιο καλαμάρι Architeuthis στο φυσικό του περιβάλλον.
Πηγή: pathfinder.gr