Προσομείωση ρίχνει φως στην προέλευση των σκοτεινών γαλαξιών!


Λονδίνο: Όλοι οι γαλαξίες που είναι σήμερα ορατοί στο Σύμπαν πρέπει θεωρητικά να περιβάλλονται από μικρούς, αόρατους γαλαξίες που αποτελούνται από τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη, υποστηρίζει διεθνής ομάδα ερευνητών. Προσομειώσεις σε υπολογιστή δείχνουν πώς προέκυψαν αυτοί οι γαλαξίες νάνοι.

Μικροί γαλαξίες που περιέχουν ελάχιστη κανονική ύλη είχαν παλαιότερα εντοπιστεί να περιφέρονται γύρω από τον Γαλαξία μας και τον γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας. Ανήκουν στην κλάση των γαλαξιών νάνων και είναι αμυδρά ορατοί λόγω των ελάχιστων άστρων που περιέχουν.

Αστροφυσικοί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ελβετία αναφέρουν τώρα στο πεδιοδικό Nature ότι διαλεύκαναν το μηχανισμό μέσω του οποίου σχηματίστηκαν αυτοί οι σκοτεινοί γαλαξίες νάνοι.

Οι προσομειώσεις δείχνουν ότι, πριν από δέκα δισ. χρόνια, οι γαλαξίες αυτοί περιείχαν αρκετή κανονική ύλη, υπό μορφή αερίου. Όταν πλησίασαν μεγαλύτερους γαλαξίες, όπως ο δικός μας Μίλκι Ουέι, έγιναν δορυφόροι τους.

Οι μεγάλοι γαλαξίες έκλεψαν σχεδόν όλο το διαστρικό αέριο των νάνων, λόγω των παλλιροϊκών δυνάμεων και των δυναμικών πιέσεων αερίου που αναπτύχθηκαν ανάμεσά τους. Με την ισχυρή βαρυτική τους έλξη, οι μεγάλοι γαλαξίες απέσπασαν επίσης τα άστρα των γαλαξιών νάνων.΄

Απογυμνωμένοι από το αέριο και τα άστρα τους, οι γαλαξίες νάνοι σκοτείνιασαν, αποτελούμενοι σχεδόν εξ' ολοκλήρου από σκοτεινή ύλη.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι επρόκειτο για ένα πολύ συχνό φαινόμενο, και όλοι οι φωτεινοί γαλαξίες που υπάρχουν σήμερα πρέπει να περιστοιχίζονται από σκοτεινούς σφαιροειδείς γαλαξίες.

«Είναι ένα βήμα μπροστά για μια πιο πλήρη κατανόηση του σχηματισμού της δομής του Σύμπαντος, ένας από τους βασικούς στόχους της Αστροφυσικής» σχολιάζει στο BBC ο Στέλιος Καζαντζίδης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η σκοτεινή ύλη πιστεύεται ότι αντιστοιχεί στο 80% της συνολικής μάζας του Σύμπαντος. Αν και οι επιστήμονες είναι σίγουροι για την ύπαρξή της, προς το παρόν δεν έχουν ιδέα από τι αποτελείται.

«Η διαλεύκανση της φύσης της σκοτεινής ύλης είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης Κοσμολογίας» δηλώνει ο Δρ Καζαντίδης.


«Τα επόμενα χρόνια, πολυάριθμα πειράματα θα επιχειρήσουν να ανιχνεύσουν σκοτεινή ύλη χρησιμοποιώντας ως στόχους νάνους σφαιροειδείς γαλαξίες».

Πηγή: Associated Press

Πως Να Δημιουργησεις Μια Πετυχημενη Online Επιχειρηση στο eBay και το Amazon