Συσσωρεύονται οι ενδείξεις για ροή νερού στον Αρη..


Σαν Φρανσίσκο: Ίχνη από νερό που ανέβλυζε μέσα από ρωγμές στην επιφάνεια του Αρη εντοπίστηκαν από την πιο προηγμένη κάμερα που λειτουργεί σε τροχιά. Οι ενδείξεις για την ύπαρξη νερού συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια και ενισχύουν τις υποψίες ότι ο πλανήτης φιλοξενούσε ή φιλοξενεί ακόμα μικροβιακή ζωή.

Η κάμερα του Mars Reconnaissance Orbiter εστιάστηκε σε αρχαίες γωγμές σε ένα τμήμα του τεράστιου φαραγγιού στην περιοχή Valles Marineris. Κατά μήκος των ρωγμών διακρίνονται ανοιχτόχρωμοι λεκέδες πάνω, οι οποίοι πιθανότατα δημιουργήθηκαν από όξινο νερό που αποχρωμάτισε το βράχο καθώς ανέβλυζε από το υπέδαφος πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Οι νέες παρατηρήσεις δημοσιεύονται στο Science την Παρασκευή και παρουσιάστηκαν επίσης σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθηση της Επιστήμης, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι ο Αρης πιθανότατα ήταν ένας υγρός πλανήτης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, με μεγάλα ποτάμια, λίμνες ή και θάλασσες. «Έχουμε άφθονες ενδείξεις ότι ο νεαρός Αρης ήταν πλούσιος σε νερό», είπε ο Στίβεν Κλίφορντ του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου στο Τέξας.

Σήμερα, το νερό δεν μπορεί να υπάρξει σε υγρή μορφή στην επιφάνεια, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και πίεσης,. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει στο υπέδαφος, υπό υψηλή πίεση, και περιοδικά αναβλύζει στην επιφάνεια.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ήρθαν οι πρώτες ενδείξεις ότι το νερό ίσως κυλά ακόμα στην επιφάνεια και προλαβαίνει να σχηματίσει ρυάκια πριν παγώσει. Το Mars Global Surveyor εντόπισε στο νότιο ημισφαίριο τις κοίτες δύο χειμάρρων που σχηματίστηκαν πριν από λίγα χρόνια στο χείλος ενός κρατήρα.

Αν υπάρχουν ακόμα στον Αρη αποθέματα υγρού νερού, δεν αποκλείεται να φιλοξενούν μικροοργανισμούς που επέζησαν εκεί για εκατομμύρια χρόνια.

Η σημερινή στρατηγική για την εξερεύνηση του Αρη εστιάζεται στον εντοπισμού νερού, αλλά στο μέλλον θα πρέπει επίσης να αναζητήσει ίχνη των δομικών λίθων της ζωής, δήλωσε ο Τόρι Χέσλερ του Ερευνητικού Κέντρου Έιμς της NASA.

Μόνο μια διατομεακή προσέγγιση, είπαν οι επιστήμονες, θα δώσει οριστικές απαντήσεις για την ζωή στον Αρη, τον οποίο ο Τζορτζ Μπους έχει θέσει ως προορισμό μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών, έπειτα από την επιστροφή στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία.

(Τα βέλη στην εικόνα δείχνουν «λεκέδες», πιθανώς από νερό, κατά μήκος ενός ρήγματος.)

Πως Να Δημιουργησεις Μια Πετυχημενη Online Επιχειρηση στο eBay και το Amazon