Οι ερευνητές μπορούσαν να «δουν» τις σκέψεις των εξεταζόμενων

Λονδίνο: Μια νεώτερη παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας επέτρεψε σε διεθνή ομάδα νευροεπιστημόνων να μαντεύει τις προθέσεις του εξεταζόμενου.

Η ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μπορούσε να αποκαλύψει, με αποτελεσματικότητα που φτάνει το 75%, αν ο εθελοντής σκόπευε να προσθέσει ή να αφαιρέσει δύο αριθμούς.

Οι Γερμανοί, Βρετανοί και Ιάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζον-Ντίλαν Χέινς του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Λειψία, χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού (fMRI), η οποία απεικονίζει την κατανάλωση οξυγόνου, και άρα τη μεταβολική δραστηριότητα, των εγκεφαλικών κυττάρων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η μέθοδος μπορεί να δείξει, μεταξύ άλλων, αν ένας εξεταζόμενος λέει ψέμματα ή αλήθεια, ή αν σκοπεύει να κινήσει το χέρι του δεξιά ή αριστερά. Η τεχνολογία ήδη χρησιμοποιείται πειραματικά για να επιτρέπει σε παράλυτους ασθενείς να χειρίζονται υπολογιστές με τη δύναμη της σκέψης.

Στο τελευταίο πείραμα, εξηγεί το Nature.com, οκτώ εθελοντές μπήκαν στον τομογράφο και κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα πρόσθεταν ή θα αφαιρούσαν δύο αριθμούς που θα εμφανίζονταν λίγο αργότερα σε μια οθόνη.

Ο τομογράφος ήταν συνδεδεμένος με έναν υπολογιστή, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει σκέψεις με βάση ένα έτοιμο σετ δεδομένων. Ουσιαστικά το σύστημα είχε μάθει να αντιστοιχίζει προθέσεις με μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Στο 75% των περιπτώσεων ο υπολογιστής μπορούσε να μαντέψει την απόφαση του εθελοντή πριν ο ίδιος την αποκαλύψει. Αν οι προβλέψεις ήταν τυχαίες, το ποσοστό αυτό θα ήταν πολύ μικρότερο, 50%.

Όπως εξηγεί στο BBC ο επικεφαλής της μελέτης, η έρευνα επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι οι προθέσεις που αποφασίζονται από την ελεύθερη βούληση αποθηκεύονται στις μεσαίες περιοχές του προμετωπιαίου λοβού, ενώ οι προθέσεις για την εκτέλέση υπαγορευμένων σχεδίων αποθηκεύονται στην επιφάνεια του εγκεφάλου.

«Μπορεί κανείς να διαβάσει κανείς [σκέψεις] σε ανώτερο επίπεδο, αρκεί να ξέρει πού στον εγκέφαλο πρέπει να κοιτάξει», δήλωσε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.

Πηγη: pathfinder.gr

____________________________

Σχόλιο Τρελαμένων:

Ίσως τα γεγονότα της ταινίας "Minority Report", να είναι (λίγο διαφορετικά) η πραγματικότητα το 2064!!

Woodworking for Beginners - Full Guide (FREE Video + eBooks + Tools)