Ο Δρ. Chris MacLeod, από το πανεπιστήμιο Cardiff, είπε ότι μέρος του φλοιού της γης φαίνεται να λείπει κατά μήκος μιας περιοχής χιλίων χιλιομέτρων.
Η τρύπα στον φλοιό της γης βρίσκεται μεταξύ των νησιών Cape Verde και της Καραϊβικής, στο μεσο-ατλαντικό ρήγμα.
Η επιστημονική ομάδα πρόκειται να ερευνήσει τη περιοχή, σε έκταση έως και 5 χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με τη βοήθεια του ερευνητικού σκάφους James Cook.
Το σκάφος πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι, μετά από την επονομασία του τον Φεβρουάριο που μας πέρασε.
Ο Δρ. MacLeod είπε ότι αυτή η «τρύπα» δεν είναι η μοναδική, αλλά θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές.
Αναφέρει ότι αποτελεί μια «ανοιχτή πληγή στην επιφάνεια του πλανήτη», όπου ο ωκεάνιος φλοιός, του οποίου το πάχος κυμαίνεται στα 6-7km, απλά δεν υπάρχει.
Ο MacLeod, αναφέρει: «Συνήθως οι τεκτονικές πλάκες αποχωρίζονται και για να συμπληρωθεί το κενό που δημιουργείται το υλικό του μανδύα ανέρχεται. Καθώς αυτό εισέρχεται στην επιφάνεια λιώνει και δημιουργεί το μάγμα.»
«Αυτή είναι η διαδικασία υπό φυσιολογικές συνθήκες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση κάτι έχει πάει στραβά. Ο φλοιός δεν φαίνεται να αναπληρώνει ο κενό».
Ο MacLeod είπε ότι αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο κατανόησης των τεκτονικών πλακών.
«Είναι ένα τεράστιο ρήγμα, στο οποίο η μια πλευρά του φλοιού έχει αποτραβηχτεί τελείως από την άλλη. Έχει δημιουργηθεί ένα τόσο μεγάλο σχίσμα ώστε έχει αποτραβηχτεί ολόκληρος ο φλοιός.
«Επίσης πιστεύουμε ότι ο μανδύας δεν έλιωσε ως συνήθως και το μεγαλύτερο ποσοστό του μανδύα δεν αναπαράχθηκε».
Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την έκθεση του μανδύα στο θαλασσινό νερό, δημιουργώντας ένα πέτρωμα που ονομάζεται Σερπεντινίτης.
Το ταξίδι αυτό θα κοστίσει γύρω στο $1 εκατομμύριο και υπεύθυνος της όλης επιχείρησης θα είναι ο γεωφυσικός Roger Searle από το πανεπιστήμιο Durham.
Ο Δρ. Bramley Murton, από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Southampton, είναι ο τρίτος σε σειρά ειδικός που πρόκειται να λάβει μέρος στην επιχείρηση.
Θα ξεκινήσουν από την περιοχή Tenerife την 5η Μαρτίου και θα επιστρέψουν τον Απρίλιο.
Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ηχοβολιστικό για την δημιουργία μιας εικόνας αντιπροσωπευτικής του θαλάσσιου πυθμένα και στη συνέχεια θα λάβει δείγματα από τον πυρήνα του φλοιού της γης.
Οι εξελίξεις του ταξιδιού θα αναμεταδίδονται μέσω του διαδικτύου.
Πηγή: BBC news