Ζωή στο διάστημα: Υπάρχει!


Κορυφαίοι Βρετανοί αστρονόμοι αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο της ύπαρξης εξωγήινης μορφής ζωής σε κοντινούς πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα φαίνεται να είναι πλέον γεγονός.
Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι πρώτες ενδείξεις για τις πρωταρχικές μορφές εξωγήινης ζωής, όπως τα μικρόβια και η βλάστηση, πρόκειται να αποκαλυφθούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, με τα σημαντικότερα ευρήματα να κατατίθενται μετά από μελλοντικές διαστημικές αποστολές.
Ειδικοί, από πανεπιστήμια της Αγγλίας και ερευνητικά ινστιτούτα, συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο, μετά από έκκληση του επιστημονικού διευθυντή Malcolm Wicks, για την ανακεφαλαίωση και συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στην έρευνα μακρινών πλανητών ικανών να φιλοξενήσουν τη ζωή.
Χάρη σε μια πρόσφατη επανάσταση στην τεχνολογία, οι αστρονόμοι σήμερα μπορούν να παρατηρήσουν πλανήτες όπως η γη, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από μακρινά άστρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την εύρεση εξωγήινης ζωής. Μέσω της ανάλυσης του ανακλώμενου φωτός, έχει καταστεί δυνατή η ανίχνευση οποιουδήποτε πλανήτη που θα μπορούσε να υπάρξει βλάστηση και μια ατμόσφαιρα που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και διατήρηση της ζωής.
«Πριν από 20 χρόνια μπορούσαμε να μελετήσουμε μόνο ένα ηλιακό σύστημα, αυτό στο οποίο ζούμε. Όμως έκτοτε ο αριθμός των πλανητών που βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος και μπορούν να παρατηρηθούν έχει εκτοξευθεί στα ύψη», σχολιάζει ο καθηγητής Keith Mason, επικεφαλής του συμβουλίου Science and Technology Facilities Council και πρώην διευθυντής αστροφυσικής στο University College London.
_____________________

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν φέτος την ανακάλυψη ενός σχετικά θερμού, βραχώδη πλανήτη, που μοιάζει με τη γη και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα μακρινό αστέρι, το όνομα αυτού είναι Gliese 581 και βρίσκεται σχεδόν 20 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ζυγού.
Προσεκτικές μετρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας του πλανήτη, αποκάλυψαν ότι ο πλανήτης αυτός ήταν ικανός να συγκρατήσει νερό σε υγρή μορφή, απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής.
Το 2015, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία πρόκειται να πραγματοποιήσει μια αποστολή που ονομάζεται Δαρβίνος. Μια ομάδα τεσσάρων τηλεσκοπίων σε τροχιά θα ερευνήσει το διάστημα προς αναζήτηση πλανητών που είναι δυνατή η ανάπτυξη και διατήρηση της ζωής. Για ένα χρονικό διάστημα 5 ετών, τα τηλεσκόπια θα εξετάσουν 500 ουράνια σώματα και θα διενεργήσουν φασματικές αναλύσεις για τους 50 πιο σημαντικούς πλανήτες που θα εντοπιστούν.
«Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι εάν υπάρχει ζωή εκεί έξω, υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταφέρουμε να το επιβεβαιώσουμε», είπε ο Glenn White, υπεύθυνος του τμήματος αστροφυσικής στο Open University και επιστημονικός συνεργάτης της αποστολής Δαρβίνος.
Η δική μας ύπαρξη ίσως να έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιας εξωγήινης φυλής. Από την εποχή της ανακάλυψης των ραδιοκυμάτων, σποραδικά σήματα ξεφεύγουν από τη γη και ταξιδεύουν σε αποστάσεις έως και 80 εκατομμύρια έτη φωτός μέσα στο διάστημα, πολύ μακριά από τα κοντινότερα μας άστρα.
«Εάν υπάρχει νοήμων ζωή εκεί έξω, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει ήδη αντιληφθεί την ύπαρξη μας», αναφέρει ο Michael Perryman, αστροφυσικός από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.
Οι επτά επιστήμονες, μερικοί εκ' των οποίων και ο Ian Stevens, επικεφαλής του τμήματος εξωηλιακών πλανητών στο πανεπιστήμιο Birmingham και η Suzanne Aigrain, από το πανεπιστήμιο Exeter, πιστεύουν ότι υπάρχει ζωή και εκτός του πλανήτη μας.
Πηγή: pathfinder.gr

Woodworking for Beginners - Full Guide (FREE Video + eBooks + Tools)