Πίνακας Ouija: Πύλη του Κακού ή ένα αβλαβές παιχνίδι;


Υπάρχει μια συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με τη δύναμη αλλά και την αλήθεια του πίνακα Ouija. Στην ουσία υπάρχουν τρεις βασικές τοποθετήσεις για αυτόν: "Από την φύση του κακός", "δεν υπάρχει πρόβλημα εάν χρησιμοποιείται προσεχτικά" και "από την φύση του ακίνδυνος".
Είναι από την φύση του επικίνδυνος, μπορεί να ανοίξει διόδους σε δαιμονικές οντότητες και δεν θα έπρεπε ποτέ να χρησιμοποιείται.
Είναι επικίνδυνος μόνο όταν χρησιμοποιείται με κακή πρόθεση αλλά μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επίκληση πνευμάτων αν χρησιμοποιηθεί σωστά και με καλή πρόθεση.
Είναι από την φύση του ακίνδυνος και δεν έχει καμία ισχύ σε επικλήσεις, ούτε για καλό σκοπό ούτε για κακό. Οι επιδράσεις του αν υπάρχουν είναι ψυχολογικής φύσεως μόνο.
Ποια είναι η αλήθεια; Μιλήστε σε μια ομάδα ανθρώπων και θα βρείτε ισχυρούς υποστηρικτές κάθε άποψης. Πριν μερικά χρόνια διεξήχθηκε μια έρευνα σε αναγνώστες του paranormal.about.com σχετικά μ' αυτό το θέμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 65% απ' αυτούς απάντησαν πως ο πίνακας Ouija είναι επικίνδυνος ενώ το 35% ότι είναι ακίνδυνος.

Από την φύση του κακός
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερο θρησκευόμενοι αναγνώστες ήταν εναντίον του Ouija. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι πιο πολλοί κορυφαίοι ερευνητές του υπερφυσικού πιστεύουν ότι το Ouija είναι ένα πολύ επικίνδυνο εργαλείο και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται.
Ο Brad Steiger, ένας από τους πιο πολυγραφείς συγγραφείς σε υπερφυσικά θέματα, έχει εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεση του τόσο στην χρήση όσο και στην κατοχή ακόμα του πίνακα Ouija. Στο άρθρο του "Mothers, Don't Let Your Children Grow Up to Play with Ouija Boards" (μητέρες, μην αφήνετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν παίζοντας με τον πίνακα Ouija), αφηγείται τη συνέντευξη που πήρε από μια 17χρονη κοπέλα η οποία πειραματιζόταν με το Ouija με απρόβλεπτες συνέπειες.
Όπως γράφει "πίστευε ότι είχε τις γνώσεις για να επικοινωνήσει με πνευματικές οντότητες μέσω του πίνακα αλλά δυστυχώς δεν είχε προνοήσει στο να έχει μια συνετή συμπεριφορά ώστε να φυλαχτεί από τις αρνητικές συνέπειες."
Ο Dale Kaczmarek, ιδρυτής της 'Κοινότητας Ερευνών Φαντασμάτων' αναφέρει στο άρθρο του "Ouija: Not a Game" (Ouija δεν είναι παιχνίδι): "Θα συμβούλευα όλους τους ανθρώπους να μην κάνουν χρήση του Ouija, της αυτόματης γραφής ή να κάνουν σεάνς (συγκεντρώσεις με σκοπό την επίκληση πνευμάτων). Τα περισσότερα από τα πνεύματα που ανταποκρίνονται στην επίκληση μέσω του πίνακα Ouija είναι αυτά τα οποία κατοικούν στα χαμηλότερα υποπεδία του αστρικού πεδίου."
Ένας από τους πιο αξιόλογους υπερφυσικούς ερευνητές, ο Hans Holzer, προειδοποιεί επίσης για τον πίνακα Ouija. Ο συγγραφέας Edmond C. Gruss, στο βιβλίο του "The Ouija Board: A Doorway to the Occult" (ο πίνακας Ouija: μία Πύλη για το Απόκρυφο) επισημαίνει ότι ο Holzer είπε: «Θα συμβούλευα όλους όσους χρησιμοποιούν τον πίνακα Ouija ως ένα παιχνίδι που ευνοεί τις κοινωνικές συναναστροφές, να το σκεφτούν ξανά. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα - ομολογώ πως είναι σπάνια αλλά αξιοσημείωτη - όπου ένας από αυτούς που συμμετέχουν στην επίκληση να είναι ένας γνήσιος διάμεσος χωρίς να το γνωρίζει. Σε αυτή την περίπτωση, ο πίνακας μπορεί εύκολα να λειτουργήσει ως δίοδος για ένα εκσαρκωμένο άτομο ώστε να πάρει τον έλεγχο του διάμεσου κάτω από ανεξέλεγκτες συνθήκες».

Δεν υπάρχει πρόβλημα, αν χρησιμοποιείται με προσοχή
Το άρθρο "Ouija, Using it Without Harm" (Ouija, χρήση χωρίς κίνδυνο) στην ιστοσελίδα PaganPath αναφέρει: "Το Ouija είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κάνετε εσείς κι οι φίλοι σας. Μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επίκληση πνευμάτων αλλά κι ένας τρόπος για να παρεισφρήσετε στο υποσυνείδητο των υπολοίπων. Αν ξεκινήσετε την όλη διαδικασία επίκλησης με την πρόθεση να δείτε τι θα συμβεί - αλλά χωρίς να αφήσετε κάποια προκατάληψη ή κάποιο φόβο σας να σας τρομάξει, είστε σε καλό δρόμο για να διασκεδάσετε και να αποκτήσετε πολύ σημαντικές εμπειρίες και πληροφορίες."
Ακόμη κι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πίνακας Ouija μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς καμία επίπτωση, προτείνουν την εκτέλεση ενός 'καθαρισμού' πριν την έναρξη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Crystalinks, «μερικοί κάνουν κάποια προσευχή πάνω από τον πίνακα ενώ κάποιοι άλλοι κάποιο άλλο τελετουργικό. Σε αυτή την περίπτωση οραματιστείτε ένα λευκό φως που σας προστατεύει ή μια ενέργεια να περιβάλλει εσάς, τον πίνακα, αυτούς που είναι μαζί σας, ακόμα και το δωμάτιο».
Από την φύση του ακίνδυνος

Ο συγγραφέας και κυνηγός φαντασμάτων Loyd Auerbach είναι ένας από τους πιο έμπειρους ερευνητές υπερφυσικών φαινομένων ο οποίος πιστεύει ότι ο πίνακας Ouija δεν έχει καμία δύναμη. Στο βιβλίο του Ghost Hunting: How To Investigate the Paranormal (Κυνήγι Φαντασμάτων: Πώς να ερευνάται το Παράξενο), γράφει: «Δεν υπάρχει τίποτα το κακό ή δαιμονικό που να συνδέεται με τους πίνακες Ouija. Οι απαντήσεις προέρχονται από ανεπαίσθητες μυϊκές κινήσεις κι όχι από πνεύματα νεκρών. Δεν έχει φανεί ποτέ ότι οι πίνακες συνδέονται με τα πνευματικά πεδία. Ο μοναδικός κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε τις 'επικοινωνίες' ως πραγματικές».
Το 'Λεξικό του Σκεπτικιστή' συμφωνεί με την τοποθέτηση του Auerbach κι ίσως να παρέχει την περισσότερο λογική συμβουλή για το Ouija, αφού γράφει στο άρθρο του για αυτό: «Η κίνηση του δείκτη δεν οφείλεται σε υπερφυσικές δυνάμεις αλλά σε ανεπαίσθητες κινήσεις αυτών που τον ελέγχουν».
«Η παρατήρηση των δυνατών επιδράσεων των μηνυμάτων σε έκπληκτους ανθρώπους μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Επιπλέον κάποιοι κόσμιοι άνθρωποι υποκρύπτουν συχνά κάποιες μη κόσμιες σκέψεις τις οποίες πιθανότατα να μην γνωρίζουν. Και το γεγονός ότι ένα άτομο λαμβάνει σοβαρά υπόψη του μια 'επικοινωνία' και τη συνδέει σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο ψυχαγωγίας του, είναι ίσως ένας επαρκής λόγος για να μην θεωρείται ο πίνακας Ouija ως κάτι παραπάνω από ένα ακίνδυνο τρόπο διασκέδασης. Είναι όμως ένας σημαντικός λόγος που μας αποκαλύπτει ότι τα μηνύματα δεν προέρχονται από πουθενά αλλού αλλά από το ίδιο μας το μυαλό».

Woodworking for Beginners - Full Guide (FREE Video + eBooks + Tools)