Επιστημονική έρευνα για μυστηριώδης ιπτάμενες σφαίρες

Επιστήμονες από την Ταϋλάνδη σκοπεύουν να εκτοξεύσουν ένα εξερευνητικό όχημα ανάμεσα σε φωτεινές σφαίρες που εμφανίζονται πάνω από τον ποταμό Mekong μια φορά κάθε χρόνο. Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην πρώτη πανσέληνο του 11ου σεληνιακού μήνα, οπότε και εμφανίζονται εκατοντάδες κόκκινες, ροζ και πορτοκαλί σφαίρες να πετάνε στον ουρανό πάνω από τον Mekong και προσελκύει πλήθη θεατών που ανυπομονούν να το δουν.

Αυτές οι φωτεινές ιπτάμενες σφαίρες ονομάζονται Naga από τους ντόπιους και η παρουσία τους είναι γνωστή εδώ και πολλές γεννιές. Ωστόσο, το ποια είναι η πραγματική τους φύση καθώς και το γιατί εμφανίζονται μόνο συγκεκριμένη περίοδο κάθε χρόνο είναι ερωτήματα που οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν και έτσι αποφάσισαν να το μελετήσουν.

Έτσι, εννέα επιστήμονες ειδικοί σε διάφορους τομείς άρχισαν να συλλέγουν δείγματα χώματος και νερού από τις περιοχές όπου εμφανίζονται οι φωτεινές σφαίρες, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Saksit Tridech που είναι αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας. Ο ίδιος δήλωσε: «Είμαστε εντελώς σίγουροι ότι οι πύρινες σφαίρες είναι φυσικό φαινόμενο».Σύμφωνα με κάποιες υποθέσεις η συσσώρευση εύφλεκτων αερίων και η επακόλουθη απελευθέρωση τους όταν το νερό υπερβεί μια θερμοκρασία ευθύνεται για το φαινόμενο. Όμως μια τέτοια ερμηνεία, όσο λογική και να φαίνεται, αδυνατεί να εξηγήσει γιατί το φαινόμενο λαμβάνει χώρα μια φορά το χρόνο και πάντα κατά τη συγκεκριμένη πανσέληνο.
Οι θρύλοι της περιοχής αναφέρουν ότι οι σφαίρες προέρχονται από ένα Naga, ένα μυθικό φίδιπου λέγεται ότι ζει στον ποταμό Mekong.

Πηγή: liako.gr

Woodworking for Beginners - Full Guide (FREE Video + eBooks + Tools)