Έκρηξη λαχείο!!


Το λαχείο της αστρονομίας κέρδισαν οι αστρονόμοι στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς είδαν από την αρχή έως το τέλος το θάνατο ενός άστρου που εκρήγνυται σε σουπερνόβα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του σύμπαντος.

Όπως αναφέρουν "Τα Νέα", οι αστρονόμοι παρατηρούσαν μέσω δορυφόρου της NASA ένα άστρο, όταν στον ίδιο γαλαξία προσέλκυσε την προσοχή τους ένα άλλο αστρονομικό φαινόμενο, ένα άστρο που μόλις είχε ξεκινήσει να εκρήγνυται.

Πρόκειται για μια έκρηξη 100 δισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινή από τον Ήλιο, μια έκρηξη «λαχείο», όπως τη χαρακτήρισαν οι επιστήμονες.

Όπως επισήμανε η Αλίσια Σόντερμπεργκ, ερευνήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Ρrinceton, οι αστρονόμοι κατάφεραν να καταγράψουν όλη τη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος.

Το γεγονός αυτό προκαλεί αίσθηση καθώς μέχρι σήμερα οι επιστήμονες αντιλαμβάνονταν τις εκρήξεις των άστρων μέρες ή και εβδομάδες μετά την πραγματοποίησή τους, και δεν είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το φαινόμενο σε όλη τη διάρκειά του.

«Ήταν αυτό που λέμε: η γέννηση του θανάτου ενός άστρου», σχολίασε ο Aλεξ Φιλιπένκο, καθηγητής Αστρονομίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με τον Φιλιπένκο, ποσοστό μικρότερο του 1% των άστρων στο Σύμπαν θα πεθάνει με τον ίδιο τρόπο καθώς τα περισσότερα άστρα θα γίνονται όλο και πιο δυνατά και σταδιακά θα μετατρέπονται σε λευκούς νάνους.

Woodworking for Beginners - Full Guide (FREE Video + eBooks + Tools)