Επιστήμονες προειδοποιούν την ανθρωπότητα για τον κίνδυνο που διατρέχουμε από τους αστεροειδείς!


Περίπου δυο φορές το χρόνο ένας αστεροειδής συγκρούεται με την ατμόσφαιρα της Γης με τη δύναμη μιας έκρηξης μεγέθους ατομικής βόμβας της Χιροσίμα. Και αυτές είναι μικρές εκρήξεις, λένε οι επιστήμονες. Οι διαστημικοί βράχοι εξατμίζονται προτού μπορέσουν να προκαλέσουν κάποια ζημιά.

Όταν χτυπήσει κάποιος μεγάλος βράχος, δε θα είμαστε τόσο τυχεροί. Ερευνητές σε μια πρόσφατη συγκέντρωση της Αμερικάνικης εταιρίας για την προαγωγή της επιστήμης προειδοποίησαν ότι είναι αναπόφευκτο, ένας αστεροειδής που να είναι αρκετά μεγάλος ώστε να διαρρήξει τη Γήινη ατμόσφαιρα, να χτυπήσει κάποια στιγμή τον πλανήτη.

Όταν συμβεί αυτό, υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι ο αστεροειδής τόσο καταστροφικός όσο ο βράχος με διάμετρο 6 μιλίων, που εξαφάνισε σχεδόν όλη τη ζωή από τον πλανήτη 65 εκατομμύρια χρόνια πριν.

"Υπάρχει ο κίνδυνος να εξολοθρευτεί η Γη από έναν αστεροειδή", είπε ο David Morrison, ένας αστροβιολόγος του κέντρου Ames της NASA στην Καλιφόρνια.
Όσον αφορά την προειδοποίηση, θα μπορούσαμε ίσως να έχουμε ένα περιθώριο μερικών βδομάδων, ή και καθόλου. Ένας 'ατίθασος' αστεροειδής θα μπορούσε εύκολα να μας ξεφύγει, ερχόμενος γύρω από τον Ήλιο και προσεγγίζοντας τη Γη με τον Ήλιο πίσω του, εμποδίζοντας την παρατήρησή του.

"Δε θα γνωρίζαμε για την ύπαρξή του, μέχρι που να φώτιζε ο ουρανός και η σύγκρουση να ανατάραζε τη Γη", είπε ο Morrison.

Αν και οι πιθανότητες να χτυπήσει ένας μεμονωμένος αστεροειδής την υδρόγειο είναι αρκετά λίγες, υπάρχουν χιλιάδες πιθανοί 'δολοφόνοι πλανητών' κρυμμένοι στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.

Στη διάρκεια των τελευταίων 4.6 δισεκατομμυρίων χρόνων, η διάβρωση και οι γεωλογικές πιέσεις εξομάλυναν ή εξαφάνισαν τα περισσότερα από τα σημάδια σύγκρουσης πάνω στη Γη, αλλά κάποιος μπορεί απλά να παρατηρήσει τη Σελήνη, για να καταλάβει το πόσο βίαιο μπορεί να γίνει το διάστημα.

Η διάστικτη επιφάνεια της Σελήνης προσφέρει μια καθαρή εικόνα του πώς οι αστεροειδείς αναδιαμόρφωσαν το ανάγλυφο του εδάφους της, από τότε που σχηματίστηκε το Ηλιακό σύστημα. Την ίδια εικόνα δίνει και ο κρατήρας του Μετεωρίτη Barringer, μια τοποθεσία όπου είχε υπάρξει στο παρελθόν σύγκρουση.

Η ανατίναξη του αστεροειδή στον αέρα όπως στην ταινία 'Αρμαγεδδών' δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αυτό θα δημιουργούσε ακόμη περισσότερους εκτός ελέγχου βράχους, είπε ο Lu.

Πολύ καλύτερα, σκέφτεται, είναι να σταλεί ένα μεγάλο μηχάνημα για να συναντήσει τον αστεροειδή. Παρκάροντας δίπλα του, το διαστημόπλοιο θα μπορούσε να ασκήσει αρκετή βαρύτητα, ώστε οι μηχανές του να χρησιμοποιηθούν για να 'ρυμουλκήσουν' τον αστεροειδή.
"Μπορείς να ρυμουλκήσεις ένα μεγάλο αντικείμενο χρησιμοποιώντας ελάχιστη ισχύ εάν τραβήξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα", είπε ο Lu.

Για τον αστεροειδή Apophis, περίπου 2.200 λίβρες ισχύος σταθερά εφαρμοσμένες, θα μπορούσαν να αλλάξουν την τροχιά του κατά το μισό της διαμέτρου της Γης σε περίπου 12 μέρες. Η αλλαγή της τροχιάς του αστεροειδή ωστόσο, σημαίνει ότι κάποια έθνη θα γίνουν πιο τρωτά μέχρι να τελειώσει η ρυμούλκηση.

"Όταν ξεκινήσει η απομάκρυνση ενός αστεροειδή κάποια έθνη θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένο ρίσκο, έτσι ώστε να πέσει η πιθανότητα σύγκρουσης για όλους στο μηδέν", είπε ο Schweickart.

Επίσης υπάρχει ένα όριο στο πως μπορούν να κατορθωθούν συγκεκριμένοι χειρισμοί στο διάστημα, είπε ο Melosh.

"Αν ο αστεροειδής ήταν δέκα φορές μεγαλύτερος (από τον Apophis), η μάχη με το διάστημα δε θα έφερνε κανένα αποτέλεσμα", είπε. "Το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να κοιτάζαμε και να προβλέπαμε πότε θα μπορούσε να συγκρουστεί.

"Αν ήταν πολύ μεγαλύτερο, τότε θα μιλούσαμε για εκκένωση".

Πιθανοί στόχοι μπορούν να χαρτογραφηθούν κατά μήκος μιας σειράς γραμμών προσέγγισης. Από νωρίς ακόμη, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν μέχρι και εκατό σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη.

"Κάθε έθνος θα έχει μια γραμμή, που να το διασχίζει", είπε ο Schweickart.

Καθώς ο αστεροειδής θα πλησιάζει, θα μπορούν να γίνουν πιο ακριβείς υπολογισμοί, μέχρι που θα υπάρχει μόνο μια γραμμή προσέγγισης και ένας στόχος.

Ο Schweickart είπε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά σχετικά με τον Apophis και άλλους αστεροειδείς.

"Η σύγκρουση με έναν αστεροειδή θα σήμαινε εξάλειψη", είπε. "Δε μπορούμε να εμποδίσουμε έναν τυφώνα. Δε μπορούμε να εμποδίσουμε έναν ανεμοστρόβιλο. Αλλά μπορούμε να εμποδίσουμε τη σύγκρουση με έναν αστεροειδή, και μπορούμε να το κάνουμε αυτό αναδιοργανώνοντας το Ηλιακό σύστημα. Και αν δεν το κάνουμε, τότε πραγματικά δεν είμαστε και τόσο μακριά από την εποχή των δεινοσαύρων".

Η ανίχνευση ενός αστεροειδή ήταν κατά το πλείστον ο ρόλος ερασιτεχνών αστρονόμων μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν να ασχολούνται με το θέμα.
Η NASA, για παράδειγμα, βρίσκεται περίπου στο 70% της προσπάθειας να προσδιορίσει όλους τους αστεροειδείς, που βρίσκονται κοντά στη Γη και έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από περίπου το ένα τρίτο ενός μιλίου.

Μέχρι στιγμής, 840 πιθανοί επικίνδυνοι αστεροειδείς έχουν ονομαστεί και χαρτογραφηθεί. Οι κομήτες είναι επίσης ένα θέμα ενδιαφέροντος, αλλά υπάρχουν τόσοι περισσότεροι αστεροειδείς, που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προσοχή.

Η εγγύτητα μιας 'κοντινής συνάντησης' είναι σχετική. Έχουν υπάρξει κοντινές συναντήσεις, αλλά μιλάμε για αποστάσεις πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Γη. Κάποιοι μήνες είναι πιο δραστήριοι. Τον Απρίλιο του 2004, πέντε αστεροειδείς, ο καθένας μεγαλύτερος από 328 πόδια σε διάμετρο, πέρασαν σχετικά κοντά από τη Γη.

Πιθανότατα λοιπόν να μπορούμε να τους ανιχνεύσουμε.

Τι θα γίνει όμως αν κάποιος από αυτούς έρθει κατευθείαν πάνω μας;

Οι επιστήμονες σήμερα λένε ότι έχουμε την τεχνολογία ώστε να αλλάξουμε ελαφρώς την τροχιά ενός δολοφόνου - αστεροειδή.

Η ανακάλυψη του Apophis το 2004, ενός αστεροειδή με διάμετρο 1200 πόδια ο οποίος φαίνεται ότι έχει τέτοια κατεύθυνση ώστε να συγκρουστεί με τη Γη το 2036, έκαναν τον Morrison και άλλους επιστήμονες να ζητήσουν την ανίχνευση μικρότερων αντικειμένων και ξεκίνησαν ένα πλάνο για την μετατόπιση ξεστρατισμένων αστεροειδών σε ασφαλείς τροχιές.
"Αυτό δεν αφορά την επιστήμη. Αυτό αφορά τη δημόσια ασφάλεια", είπε ο πρώην αστροναύτης Russell Schweickart, που θέλει τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την απειλή του αστεροειδή.

Πριν τρία χρόνια, οι επιστήμονες είπαν ότι υπάρχει μια πιθανότητα 2,7% να συγκρουστεί ο Apophis με τη Γη. Αυτή την ώρα, εκτιμούνε το ρίσκο της σύγκρουσης στα 1 προς 45.000. Το 2029, ο Apophis θα περάσει μέσα από μια 'αστρονομική κλειδαρότρυπα', ένα ακριβές σημείο στο διάστημα, όπου οι βαρυτικές δυνάμεις μπορούν να τον τοποθετήσουν σε τροχιά σύγκρουσης.

"Αυτό που μπορεί να κάνει ο Apophis είναι να καταστρέψει μια περιοχή στο μεγέθους της Αγγλίας ή της βόρειας Καλιφόρνιας", είπε ο Morrison.

Ο Jay Melosh, ένας γεωφυσικός στο Σεληνιακό και Πλανητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα είπε ότι αν ο Apophis συγκρουστεί με τη Γη, θα μπορούσε να προκαλέσει μια έκρηξη 40 μεγατόνων, που είναι μια ισχύς περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερη από την πιο δυνατή πυρηνική βόμβα που εξερράγη ποτέ.

Η έκρηξη θα δημιουργούσε έναν κρατήρα με πλάτος μεγαλύτερο από δύο μίλια και θα εξάλειφε κτίρια και γέφυρες σε μια ακτίνα 4 μιλίων.

Ο Melosh είπε ότι οτιδήποτε στην περιφέρεια την έκρηξης θα θαβόταν κάτω από 20 ίντσες συντριμμιών.

Το 1908 ένας αστεροειδής εξερράγη στον αέρα πάνω από την απομακρυσμένη Σιβηρία. Η έκρηξη των 10 μεγατόνων εξάλειψε κοπάδια ταράνδων, ισοπέδωσε δέντρα σε μια περιοχή 400 τετραγωνικών μιλίων και σύμφωνα με μια αναφορά, εκσφενδόνισε έναν άνθρωπο 60 μίλια μακριά.

Ανεξάρτητα από το πού θα χτυπήσει, αν χτυπήσει, ο Apophis είναι αρκετά μεγάλος ώστε να εξαπολύσει αρκετή σκόνη στον αέρα που θα ψυχράνει τον πλανήτη, προκαλώντας κλιματικές αλλαγές αρκετά σοβαρές, τόσο που να καταστραφούν αγροτικές καλλιέργειες και να κινδυνέψουν πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, είπε ο Melosh.

Και αν χτυπήσει τον ωκεανό, θα ενεργοποιήσει ένα τσουνάμι και θα στείλει αρκετό χλώριο και βρομίνη από ατμοποιημένο θαλάσσιο νερό, ώστε να καταστρέψει το στρώμα του όζοντος, είπε.

Για το λόγο αυτό οι ερευνητές της NASA και άλλοι εργάζονται με σκοπό να προσδιορίσουν πιθανούς δολοφόνους - αστεροειδείς εγκαίρως, είπε ο Edward Lu του Διαστημικού Κέντρου Johnson.

"Είναι δυνατό να σωθεί η Γη από μια απειλή σαν τον Apophis", δήλωσε.

Πηγή: esoterica.gr

Woodworking for Beginners - Full Guide (FREE Video + eBooks + Tools)